Bankaların satın almak istediğiniz ev için kredi vermesi aşamasında evin gerçek değerini öğrenmeleri gerekiyor. O aşamada ise araya gayrimenkul değerleme uzmanları giriyor. Peki, gayrimenkul değerleme uzmanlığı nedir? İşte yanıtı…
Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu’nun verdiği lisansa sahip olan kişiler gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışabiliyorlar. Halk arasında bu uzmanlara eksper deniliyor. Konut kredisine yönelimin zamanla artması gayrimenkul değerleme uzmanlarının devreye girmesine neden oldu.
Gayrimenkul değerleme uzmanı, değer vereceği konut, iş yeri, arsa ve araziyi farklı açılardan değerlendirmek zorunda. Her taşınmazın kendine göre ince değerlendirme noktaları bulunuyor. Öncelikle uzman değerleme yapacağı yeri ziyaret etmeden bulunduğu muhit hakkında bilgi ediniyor. Sonrasında ise taşınmazın emsallerine göre durumu değerlendiriyor. Bütün inceleme ve değerlendirmelerini ayrıntılı bir rapor haline getiriyor ve kredi kullanılacak bankanın ilgili birimine iletiyor.
Banka ise uzmanın verdiği rapora göre müşteriye ne kadar kredi vereceğine ya da vermeyeceğine kadar veriyor. Burada gayrimenkul değerleme uzmanına düşen görev oldukça fazladır. Yanlış bir tespit sonucunda değerinden fazla bir rakam verirse ve müşteri ödemekte zorlanırsa banka haciz yoluyla taşınmazı elden çıkarmak isterse bundan uzman sorumlu tutuluyor.
Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sertifikası nasıl alınır?
SPK’dan alınan lisans için öncelikle en az 4 yıllık bir lisans programı mezunu olmak gerekiyor. Bunun dışında SPK’nın belirlediği derslerin sınavlarını da başarıyla vererek uygulama sürecine başlamanız ve o süreci de başarıyla tamamlamanız gerekiyor. Minimum 1-2 yıl süren bu süreç sonunda isterseniz bağımsız isterseniz bir şirket bünyesinde gayrimenkul değerleme uzmanı unvanı ile çalışabilirsiniz.