Çevre veya bölge düzeni planlarına uygun bir şekilde hazırlanan haritalar üzerinde kadastro durumu belirli arazilerin tüm hususlarını 1/2000 veya 1/5000 ölçekli haritalarda gösteren imar raporlarına nazım imar denir. Arazilerin kullanış biçimlerini, bölge tiplerini, nüfus yapısını, ulaşım sistemlerini göstermek için nazım imar planları oluşturulur. Bütün bu noktalar, detaylı bir rapor içerisinde belirtilir. Bir yerleşim alanının gelecekte nasıl bir biçim alacağını nazım imar planları gösterir.
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı, nazım imar planı esas alınarak hazırlanır. Bu planlarda; yol, imar, yapı adaları, nüfus yoğunluğu dikkate alınarak projenin etap ve esasları belirlenir. Uygulama imar planı raporları 1/1000 ölçeğinde düzenlenir.
Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planı Arasındaki Fark
Nazım imar planı ve uygulama imar planı çevre düzeni planlamasında bir bütündür. Nazım imar planı, uygulama imar planının temelini meydana getirir. Nazım imar planı yapılmadığında uygulama imar planı da devreye girmez. Belediyelerin nazım planı yapma yetkisi bulunmaktadır.
Nazım planları, durum özelliklerine göre kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar yazılı, şifai ve çizili imar durumudur. Belediye Plan ve Proje Müdürlüğü ile Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü birimlerinden bu imar durumları hakkında detaylı bilgiler elde edilebilmektedir.
Çevre Düzeni Planı Nedir?
Çevre düzeni planlarıyla konut, sanayi, turizm ve ulaşım gibi projelerin oluşturulması sağlanır. Bu planlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Kanununa uygunluk çerçevesinde hazırlanır.