İnşaat projeleri yapıyor, yurt dışı fuarlarda ülkeyi temsil ediyor. Şirket bünyesine mobilya, yurt işletmesi ve yapı market gibi farklı sektörler de katan Ramazan Karataş’ın girişimcilere mesajı var. “1 liranız varsa, 1 lira daha borçlanın ve yatırım yapın” diyor.
EKONOMİ KIBRIS PRESTIGE / MART 2018
Belirsizliğin yoğun olduğu dönemde yatırımlarına hız veren bir firma Erbatu Şirketler Grubu.
Birçok alanda faaliyet gösteriyor, yatırım ağını günden güne genişletiyor.
Konuğumuz Şirket Direktörü Ramazan Karataş…
İnşaat sektöründe neler yapıyor Erbatu Construction?
Öncelikle yap-sat ve emlak grubumuz var. Artı devlet ihalelerine katılıyoruz. Hatta geçen yıl, KKTC’nin en büyük ihalesini alıp bitirmiştik. Polis okulu diye adlandırdığımız, Gönyeli’de çok büyük bir inşaat yaptık ve bunu da gururla teslim ettik.
Bu yıl da yap-sat bölümünde en az 7-8 inşaatımız devam ediyor.
– İnşaat sektörüne yönelen yoğun talebi nasıl değerlendiriyorsunuz? Birçok firma daha sektöre adım attı.
Birçokları bunu söylüyor. Hem oyuncu sayısı arttı, hem de talep. Geçen yıl Kasım-Aralık gibi iki defa Azerbaycan’a gittim. Ayrıca İstanbul’daki ve İskandinav ülkelerindeki fuarlara katıldım. Elimizi kolumuzu bağlayarak beklemiyoruz. Ülkemize ne kadar katkı sağlayabilirsek, onu vermeye çalışıyoruz.
Pasta bölünüyor ve sizden de pay gittiğine inanıyor musunuz?
Tabiî ki inanmıyorum. Zira rekabetten zarar görülse, dünyadaki dev şirketler böylesi bir durumu yaşardı. Rekabet arttıkça kalite de artar Fiyatlar da düşer ve fiyatlar düştüğünde, tüketici kazanır. Hala aynı kâr marjında olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bünyenize yeni iş alanları da dahil ediyorsunuz. Yapı market bunlardan biri. Bu tarz girişimlerin fikirleri nasıl doğuyor?
Artmax şöyle oluştu: Hani ‘kötü komşu insanı mal sahibi yapar’ atasözümüzdeki gibi bir durum söz konusuydu aslında. ‘Daha kaliteli malzemeyi nasıl temin edebiliriz?’ konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Arkadaşlar da ‘Aman ha! Bu fiyatları indiremeyiz’ deyince hem inşaatlarda kullanıp, hem de müşterilerimize satabileceğimiz ürün arayışına girdik. Çünkü Müteaahhitler Birliği olarak hem rakibiz, hem de çok ciddi dostuz ve işin dostluk kısmına kendimizi çok daha yakın hissediyoruz. Bu önerimizi sunduğumuzda ‘Neden olmasın?’ diye bir tepkiyle karşılaştık. Bu da bize ışık verdi. Şu anda da hem dışarıda, hem de içeride çok memnunuz.
Mobilya sektöründe de aktifsiniz. O sektördeki faaliyetleriniz nasıl gidiyor?
Bunların hepsi birbirinden bağımsız şirketler. Yapı market ayrı bir şirket, mobilya alanındaki ayrı bir şirket, Ravmen Grubu olarak yine ayrı bir şirketimiz var ve hepsinin başında da bu işi profesyonelce yapan arkadaşlarımız var. Mobilya sektörünün en altında veya üstünde değiliz ama en üste yakınız ve zirve için de çok ciddi bir tırmanıştayız.
Peki bu kadar iş arasında bir de öğrenci yurduna zaman ayırıyorsunuz. Bu tempoyu nasıl yürütüyorsunuz?
Yönetmek, tabiî ki… Bir örnek vermek gerekirse… ‘Ne iş yapıyorsun?’ sorusuna halen ‘İşsizim’ yanıtını veriyorum. Büyük iş adamlarımız var. Bunların belki yirmi tane şirketi var. Profesyonel bir ekibin yönetimindeki bir sistemi oturtmaya çalışıyoruz ki çarklar kendiliğinden dönsün.
Yakın zamanda başka bir girişim olacak mı?
‘‘Bir otel projemiz var. Yerini de aldık. Mağusa’da denize sıfır bir bölge var ve bence dünyanın en güzel kumsalına sahip. Oraya beş yıldızlı bir otel çalışmamız var. Arazi kendimizin. Yeni Boğaziçi Turizm İthalat İhracat Şirketi diye bir şirket. Şu anda hayatta değil. Fikir doğdu, yeri aldık, temeller de atılacak.’’
2018 hedefleriniz neler?
2018’de Erbatu Emlak İnşaat olarak ciddi fuar çalışmalarımız var. Yurt dışındaki emlakçılarla da keza çok iyi ilişkilerimiz var. Ürünlerimizi satıyorlar.
Erbatu Lefkoşa Dream Park diye bir projemiz var. İnsanlara altın bir fırsat sunuyoruz aslında. İnanılmaz bir vizyonu, çok düşük fiyatlarla müşterilerimize götüreceğiz.
Lefkoşa fiyatlarıyla mukayese ettiğimizde en az %15 aşağıda bir pazarlamadan bahsediyoruz. Adına layık olacak. Yakında başlıyoruz ve talep de çok iyi.
Peki son olarak, girişimcilere, sektöre ve okurlarımıza bir mesajınız var mı?
KKTC’deki yerli girişimciler bana hep ürkek gelmiştir. ‘Aman batacağız’ korkusu hep içtedir. Halbuki girişimci ruhuyla işimize dört elle sarılırsak ve yatırımlarımızı sürdürlebilir yaparsak değil batmak; uçarız! O açıdan, yerli girişimcilere korkmamalarını öneririm. 1 liraları varsa, 1 lira daha borçlansınlar ve yatırım yapsınlar, ki bizimle birlikte ülke de kazanabilsin. Kısacası yatırım kazandırır.
Sektöre mesajım da şu: Müteahhitler Birliği’nin desteği gittikçe ve ciddi anlamda büyüyor. Bunu daha da büyütme mücadelesindeyiz. Gerek İskandinav ülkeleri, gerek İran ve Çin gibi ülkelere gitmek gerektiğini düşünüyoruz. Sizlere de çalışmalarınızdan dolayı ayrıca teşekkür ederiz. Derdimiz, halka ve ülkeye nasıl katkı koyabileceğimiz. Yoksa Ramazan Karataş olarak bir somun ekmeğim zaten var.
Okurlarınıza ve müşterilerimize, Erbatu’nun ‘doğruluk, dürüstlük ve güven’ prensibini ilk günden bu yana taşıyan bir marka olduğunu hatırlatmak isterim. 25 yıldan beri bu böyledir.
Hiçbir müşteri söz konusu bu zaman diliminde bize ‘söz verdiniz ama yapmadınız’ diyemez.
En büyük amacımız, müşteri memnuniyetidir.
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun