Evergreen Developments, bölgeye tatil köyü tadında konut projeleri kazandırıyor, Lefke’nin altyapı projelerine imza atıyor.
Yabancı yatırımcının Lefke ve güzellikleriyle tanışmasında büyük rol oynayan Evergreen Developments, yeni projeler için de gün sayıyor. Evergreen Developments Genel Müdürü Cihan Erdoğan Lefke ve Güzelyurt emlak piyasasını değerlendirdi. İşte detaylar..
Lefke’ye gittiğinizde Aphrodite Park projesine uğramalısınız. Girne, Lefkoşa ve Mağusa’da bile olmayan bir yapısı, havası ve huzuru ile dikkat çekiyor.
Bu projeyi hayata geçiren Evergreen Developments, bölgenin de güçlü yatırımcıları arasında.
Kısa süre önce Creditwest Bank ile de yatırım finansmanı garantörlük anlaşması imzalayan firma, projelereni daha da hızlandıracak.
Lefke’yi Evergreen Developments Genel Müdürü Cihan Erdoğan’a da sorduk…
Lefke bölgesi nasıl bir gelişme içerisinde?
Lefke bölgesindeki öğrenci sayısı, LAÜ’nün de ciddi etkisiyle 9.200 seviyesine çıktı. Öğrenci gelişi yatırımları da artırmak zorunda bırakıyor, çünkü öğrenci her zaman daha kaliteli aş ve kalacak yer arıyor.
Ayrıca, bölgede yeni açılan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin de duruma yine büyük bir katkısı var.
Son on yılda yapı ve içerik olarak neler değişti?
Zaten biz 2006’da bölgeye geldik. Geldiğimizde bölgede hiçbir yabancı ev alımı yapmıyordu. Hedefimiz de zaten Girne ve Tatlısu gibi yerlere yönelen müşteriyi buraya kanalize edebilmekti.
Keza Küçükkaymaklı’da da yatırımımız vardı. Orams Davası sürecinde, Türk tapulu ve deniz sıfır yer aradık. Yeşilırmak, Balaban ve Gaziveren vardı. Projeyle ortak alanları ve denizi bir arada tutabilmeye çalıştık. Başlarda alım çok düşüktü. Kolay değildi bir yabancıyı Girne veya Mağusa dışında bir yere getirmek fakat bunu başardık. Şu an dördüncü etaptayız ve en az üç etaplık arazi de aldık.
Fiyat değişimini nasıl kıyaslarsınız?
Kıbrıs’ta fiyatlar ne yazık ki halen gerçek seviyelere çıkmış değil. Türkiye veya dünyaya nazaran fiyatlar hala çok düşük. Bu bölgede ev satılırken fiyatlar denize yakınlığa göre değişiyor. Girne’de Türk tapulu arazi alımının fiyatı çok yüksektir lakin burası daha uygundur. Rakip bölgemiz İskele’dir. Asıl hedefimiz de yurt dışından gelen yabancılardır. Onların bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz ve Türk tapulu olmamız da ciddi bir avantaj teşkil ediyor.
Talep nasıl?
İnsanlar alıma yeni yılla başlar. Belli bir süreç şart. Şu an ev satın almak için gelmiş 3-4 müşterimiz var. Akdeniz’den bir ev satın almak isteyen birisini Türkiye, Yunanistan veya İspanya gibi seçenekler de dururken Kıbrıs’a ve daha da öte KKTC’ye gelmeye ikna etmeye çalışıyorsunuz. Müşteriyi KKTC’ye ne kadar inandırabiliriz gibi bir derdimiz var çünkü müşteri, ev satın alır almaz bir Kıbrıslı’nın yaşadığı sorunları yaşamaya başlıyor ve aslında buradan ev alan her yabancı da adeta bir büyükelçi gibi yurt dışında bizi savunuyor. Talep çok yüksek değil belki ama kalite de talebi etkiliyor. Deniz kenarı ve Türk tapulu bir ev seçeneği de talebi epey dönüştürüyor.
Lefke’nin tercih edilme sebepleri neler?
Lefke, inancıma göre Kuzey Kıbrıs’ın en güzel noktası. Burada daha doğal, daha cana yakın bir yapı var. Restoranlar dahi zincir değil; aile işletmesi. Bunun avantajı da yurt dışından ev almaya gelen birisi, şayet kendisi Rusya, İngiltere veya İsveç gibi büyük bir yerden geliyorsa, ülkelerinde olmayan şeyi arıyor. Cana yakınlık, doğal yiyecekler ve güzel hava gibi… Nasıl ki ülkenin her yerinden insanlar kahvaltı için buraya geliyor, biz de yabancılara bu doğal ortamda ev satmaya çalışıyoruz.
Üniversitelerin varlığı nasıl etkiliyor?
Üniversiteleri hep olumlu yönleriyle değerlendiriyoruz. Kira gelirlerini yükseltmesi gibi… Bunun dışında yine öğrencilerin de ev satın alması gibi bir durum var. Çünkü burada dört yıl okuyacak bir öğrencinin ailesi, Türk malı bir evi, dört yılın sonunda çok daha iyi bir miktara satabileceğinden bu riski alabiliyor. Diğer bir avantajı da bölgedeki kaliteyi yükseltmesi. Dört-beş yıl öncesindeki restoran sayısına ve bunların hizmet kalitelerine baktığınızda ve bunu mevcut durumla kıyasladığınızda, bugün çok daha farklı bir durum görüyorsunuz.
Peki Lefke, yatırım için doğru bir bölge mi?
Bana göre çok doğru bir bölge. Gaziveren’den Yeşilyurt’a kadar, 5,5 kilometrelik bir bisiklet yolu planlıyoruz. Bu da, bölgenin kaderinin değişmesi demek. Tabiî bunları özel bir firma olarak direkt yapamıyoruz çünkü bölgede devletin de arazileri var. Devleti de bu işe katarak ve onlara bir vizyon göstererek bu işleri yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparsak, bölgenin bütün arazilerinin değeri artacak ki zaten arttı da. Bakın on yıl önce satın aldığımız bir arazinin şu anki fiyatıyla eski fiyatı arasında %1000 fark var. %100 değil; %1000. Yani on katından fazla.
Ne tip konut tipleri ilgi görüyor?
Çok ilginç gelecek size ama normalde 100 metrekare 3+1, 80 metrekare 2+1 gibi bir genel görüş vardı. Biz de birinci etapta böyle başladık. Ruslar ev satın almaya geldiğinde daha düşük fiyata ve daha küçük evlere ihtiyaç hasıl oldu. İnsanlar yurt dışına tatile gittiğinde bir otel odasında kalıyor ve bu oda 16 metrekareden büyük olduğunda ‘king size’a giriyor. Yani 16-26 metrekare arası büyük bir otel odası diye geçiyor. 40 metrekare bir oda da zaten suit oluyor. Yani 1+1 kırk metrekare bir ev sattığınız bir müşteri burada suit bir otelde tatil yapıyor. Daha sonra buna geçtik. Şu anda 1+1’imiz de, stüdyomuz da, çok daha büyük evlerimiz de yani çok renkli bir yelpazemiz var.
Arsa, arazi ve villa fiyatları nasıl?
Öncelikle bu bölgede denize sıfır ve Türk tapulu arazi almak artık kolay değil. İnanın çok zor. Fiyatlar da Girne’yle yarışır durumda.
Stüdyo evler 30 binden, 1+1 evler 42 bin, 2+1 evler 65 bin sterlinden başlıyor… Bu şekilde fiyatlarımız var.
Yatırımın kirayla amortismanı ne kadar sürüyor?
Kuzey Kıbrıs’ın hiçbir yerinde sadece kira geliriyle bir evi ödemek mümkün değil. Fiyatı düşük, söz gelimi 1+1 bir evi satın alırsanız, yeni projemiz park projesi ile %5-7 arasında kira garantisi veriyoruz. %10 kira garantisine ulaşma imkanı da var ki bu durumda zaten 12 yılda kendi kendini ödüyor ama ev büyük olduğunda kira miktarı, evin oranına göre düşer. Yani 2+1 15 yılsa, 1+1 getirisi 10 yıla kadar düşebilir. Denize en yakın ev 150, geride 70 bin ama ikisi de 400-450 sterlinden kiralanıyor. Sonuçta bunu düşünmeniz lazım.
Gelecek 10 yılda Lefke’deki potansiyeli nasıl görüyorsunuz?
Bölgeye çok inanıp güveniyoruz ve yatırımı da her türlü getiriyi hesaplamadan yapıyoruz. Yani şu an bulunduğumuz restoran kış aylarında zarar yapıyor fakat bunu ‘nasıl kazanırız’ diye değil; ‘müşterilere nasıl hizmet sunabiliriz’ perspektifiyle 365 gün açık tutuyoruz. Masaj servislerimiz, haftanın bir günü kapalı ve aslında kış aylarında hiçbir gelir elde etmiyoruz ama bunu da açık tutmamız lazım.
Bu yatırımlarda en az 5-10 yıl sonrasını düşünüyoruz. Bölgede de çok büyük bir potansiyel var. Devletten, kaymakamlıktan ve belediyeden de en büyük talebimiz, bölgenin planlamasının, bölgeyi bozmayacak şekilde yapılması.
Şu an Girne bölgesindeki eksiklik ne? Yollar. Yol olmadığı için büyük bir trafik karmaşası var. Bunu şu an bu bölgede daha geniş yollar ve bağlantılar planlayarak ve bölgenin yapısını bozmadan bölgeyi geliştirerek sağlayabiliriz.
Büyük otel yatırımları da bölgede öngörülüyor, ki onların sahili engellememesi için de özel kurallar getirmek şart. Zaten Sunset Bulvarı projemizdeki asıl hedef de şeritten halkın yürüyüş ve bisiklet için yararlanması.
Okurlarımıza mesajınız ne?
İnsanımızdan, bu bölgedeki işletmeleri denemelerini talep ediyorum. Denedikten sonra zaten vazgeçemezler.
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun