Tapularda sıklıkla karşılaşılan pay ve payda ne de demek?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.
Tapu veya koçan türlerinde sıklıkla karşımıza çıkan hisse pay payda ne anlama geliyor?
Bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendiriliyor.
Tapu belgelerinde sıklıkla karşımıza çıkan ve sahiplik oranlarını belirten pay ve payda, hisseli bir gayrimenkul söz konusu olduğunda gayrimenkulün birden fazla kişiye ait olduğunu gösteriyor.
Yani bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak gösteriliyor.
Tapuda pay hesaplama işlemi hesaplama işlemi yapılırken; gayrimenkulün bulunduğu bölgenin bağlı olduğu belediye tarafından belirlenmiş olan rayiç bedel ve her bir bağımsız bölüm için metrekare cinsinden büyüklük dikkate alınıyor. Arsa payı hesaplamaları kanunlara ve usulüne uygun olarak yapılır ve orantılı yapılmayan arsa payı paylaşımları mahkeme yolu ile düzeltilebilir.
Arsa Payı Nasıl Hesaplanır?
Arsa payı hesaplama işlemi kat mülkiyetinin kurulması sırasında oran şeklinde ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün prosedürlerine göre yapılır. Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden olan değeri, arsa payına bölünerek işlem sonucunda elde edilen sayı kişinin pay değeri ile çarpılır ve elde edilen sayı ile de arsa payı oluşturulur.
Rayiç Bedel Nedir?
Arsa payı hesaplama işleminde oldukça büyük önem taşıyan rayiç bedel, herhangi bir malın güncel piyasa değerini ifade eder. Rayiç bedel; satın alınacak, satılacak, vergisi ödenecek veya sigorta ettirilecek olan mal veya taşınmazın kendi değerinin altında işlem görmesinin engellenmesini sağlar.
Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Rayiç bedel hesaplama işlemi, eğer gayrimenkulün çevresinde bulunan üç evin metrekareleri ve fiyatları biliniyorsa bu metrekarelerin ve fiyatların toplanarak toplam fiyatın toplam metrekareye bölünmesi ile daha sonra da rayiç bedeli hesaplanacak olan gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılarak hesaplanır. Söz konusu işlemin sonucu; gayrimenkulün metrekare olarak fiyatını ifade eder. Bu hesaplama işlemi belediyenin belirlediği asıl bedelden farklılık gösterebilir. Bu durumun nedeni ise rayiç bedel hesaplanırken evin depreme dayanıklılığı, ulaşım ağlarına yakınlığı, manzarası, çevresinde bulunan okulları ve gelişim durumu gibi özelliklerin belirleyici olmasıdır.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun