Kıbrıs inşaat sektörünü yakından ilgilendiren bir ürün var, İnşaat All Risk Sigortası. Peki İnşaat All Risk Sigortası nedir, kapsamında neler var? Sigorta Uzmanı Dilek Kurnaz, Kıbrıs Emlak Merkezi için yazdı…
Kıbrıs emlak sektörüne yatırımcı ilgisi büyük.
Günden güne yeni konut projeleri başlıyor. Kıbrıs inşaat sektörü bol bol yeni şantiyeler açıyor.
İşte bu süreçte müteahhit kanadında öne çıkan bir sigorta ürünü var: İnşaat All Risk Sigortası.
Peki nedir bu ürün, neden yapılır, ne artıları var?
Sigorta Uzmanı Dilek Kurnaz, Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için yazdı…
İNŞAAT ALL RİSK SİGORTASI
İnşaat sektöründeki talep ve arz dengelerindeki artış ile birlikte ciddi bir inşaat /şantiye artışını uzunca bir süredir hep beraber takip etmekteyiz adamızda. Mühendislik Sigortaları, gerek kapsamı gerek teminat yapısıyla önemli riskler karşısında kapsamlı bir güvence sunmaktadır. Müteahhit kuruluşlar için ciddi korucu teminatlar bulunmaktadır İnşaat All Risk sigortasında. Bununla birlikte maalesefe üzülerek görmekteyiz ki inşaat kazalarında da ciddi oranda artış bulunmakta. Bu kötü durumların yaşanmaması tüm önlemlerin alınması ve önce insan sağlığına zararlı durumların ve kazaların oluşmamasına dikkat ve önem gösterilmeli şirketlerimiz tarafından. Önceliğimiz insan olmalı.
Sigortada maddi değerlerimiz, yatırımlarımızla birlikte çalışan ya da 3. Şahıs katogorisine giren kişilerinde başına gelebilecek kazalar, mallarına ve canlarına gelebilecek zararların tazmini konusunda verilen bir sigorta türüdür.
İnşaat All Risk Sigortası, belirli bir uzmanlık düzeyine ulaşmış ve tecrübe sahibi kuruluşlar tarafından düzenlenmelidir. Bu tecrübeye sahip olmayan kuruluşlar tarafından düzenlendiğinde ciddi sorunlar yaşatabilen riskli bir sigortacılık ürünüdür. Bu nedenle çok iyi anlaşılıp doğru blgilendirmelerin yapılacağı uzmanlarla çalışılması gerekmektedir.
İnşaat All Risk Sigortası Nedir?
İnşaat All Risk Sigortası; yapı malzemelerinin inşaat alanına indirilmesinden tesisin kullanılmaya başlamasına kadar geçen süre içinde , doğa , teknik ve insan faktörlerinin neden olabileceği çok geniş bir risk yelpazesinin güvencde altına almaktadır.
İnşaat all risk sigortası, bina, yol, köprü, fabrika, hastane, baraj vb. inşaat faliyetlerinizi yangın, yıldırım, infilak, deprem, hırsızlık, sel su baskını, grev lokavt ve halk hareketleri, terör olayları, yer kayması, taşıt çarpması vb. birçok riske koruyan sigorta poliçesidir.
İnşaat All Risk Sigortası yapım halindeki yol, baraj, köprü, hastane, konut, otel, işyeri vb. gibi inşaat faaliyetleri esnasındaki her türlü mal-mülkün kaybını veya hasarını tazmine eden sigorta anlaşmasıdır. inşaat all risk sigortası yapılmakta olan bir projenin bütünü olabileceği gibi, hali hazırda var olan bir mülke eklenecek bazı bölümlerle sınırlı da olabilir.
İnşaat All Risk Sigortası poliçelerine ayrıca 3. şahısların mallarına ve canlarına verilebilecek zararlar ile işçilerinizin başına gelebilecek iş kazaları için de ilave teminatlar eklenebilir.
İnşaat All Risk Sigortası poliçelerinde hasarınızın giderilmesi için inşaat sahasındaki değerlerin uğrayacağı zararların önceden bilinmeyen, ani bir sebeple meydana gelmesi ve bu sebeplerin de inşaat all risk sigortası poliçenizin teminatları arasında yer alıyor olması gereklidir.
İnşaat All Risk Sigorta bedelini, inşaat konusu malzeme ve işlerin (varsa gümrük, vergi, resim ve harçlar ile nakliye ve işçilik masrafları dahil) değeri ile ayrıca teminat verilmişse inşaatın yapılması için kullanılan makine, alet ve teçhizat ile geçici inşaat barakaları ve inşaata yardımcı yapıların cari piyasa değeri oluşturur. Teminat süresi, inşaat malzemelerinin inşaat alanına indiği andan itibaren başlar ve inşa edilen yapının işverene teslimatı ile sona erer. inşaat all risk sigortası hesaplama. inşaat all risk sigortalarında istenirse ek prim karşılığında, enkaz kaldırma, 3. şahıs mali mesuliyet, hasar sonucu seri nakliye, bakım devresi, grev, lokavt, terör, deprem risklerine karşıda teminat alınabilir. Maddelere göre sıralamak gerekirse;
İnşaat (All Risk) Poliçesi Güvence Kapsamı
Yangın, yıldırım, infilak,hava taşıtlarının çarpması,yangınla mücadele önlemlerinin neden olduğu hasarlar,
Sel ve su baskını,yağmur, kar, çığ, fırtına,
Deprem, yer kayması,toprak çökmesi, kaya düşmesi,
Hırsızlık, Genel ve Özel Şartlar ile istisna edilmemiş diğer hasarlar,
İsteğe Bağlı Seçilebilecek Teminatlar
Enkaz kaldırma
İnşaat makineleri
Üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk
İşveren Sorumluluk
Ferdi Kaza
Mevcut yapılar, şantiye tesisleri,grev, lokavt, halk hareketleri ve terörizm
Bakım devresi,
İnşaatta sigortalanan yapı elemanlarının sayısal ve/veya boyutları itibariyle metre, metrekare veya metreküp gibi tanımlamaları poliçede bulunmalıdır.
İnşaat All rRsk Sigortası’nda yapısal elemanların, inşaat sözleşmesinde, plan ve projede öngörülen nicelik ve nitelik ölçüleri içinde bildirilip bildirilmediği kontrol edilmelidir.
inşaat all risk sigortalarında poliçenizin teminatları, muafiyet oranları, geçici kabul ve kesin kabul sonrası bakım devresinin bulunması ve isteniyorsa inşaat makineleri, şantiye tesisleri vb. teminatlar mutlaka kontrol edilmelidir.
Müteahhidin dikkat etmesi gereken önemli noktalar:
Müteahhidin inşaat yönetmeliklerine göre davranması zorunludur ve önlemlerini almakla yükümlüdür. Örnelekerle basitleştirmeye çalışalım,
Örnek 1:
Üst kat (3. kat) kalıpta. Hatalı malzeme (çelik donatı, çimento vs.) bu kata döküldü. Çimento sertleşmiş ve kalıbı çıkarınca alt kata zarar vermiş. Bu durumda sigorta şirketi
yanlış yapılan kısmın hasarını ödemez ama doğru malzemeyle yapılmış kısmın hasarını öder.
Örnek2:
6 katlı yapı; Hatalı malzeme 4. kata döküldü. Üst katlar yıkıldı (5-6) aşağı kata zarar verdi. 5. 6. Katların malzemeleri doğru malzeme ise bu katların hasarı ödenir ve 3. 2. 1. Katlara verdiği hasarda ödenir. Ama 4. Katın hasarı hatalı malzeme ile yapıldığı için ödenmez. Ayrıca sigorta şirketi tazminatı öder ve hatayı yapana rücu eder.
Örnek 3:
Okul binasının çatı izolasyonunda bazı kaynakların yapılmadığını görmüş. Müteahhit kaynak ekibiyle geliyor. 15 dakika da tüm izolasyon malzemeleri alev alıyor. Bu insandan
kaynaklanan risktir. Teminat dahilindedir.
inşaat All Risk Sigortası İşveren Mali Sorumluluk Teminatı
inşaat all risk sigortası yapılmadığı ve özellikle işçilerin geçirdiği iş kazaları nedeniyle doğan tazminatların karşılanmasını sağlayan işveren mali sorumluluk ve ferdi kaza teminatlarının eklenmediği durumlar nedeniyle geçmişte birçok inşaat firması ciddi tazminatlar ödemek zorunda kalmışlardır. Hatta ödenen bu tazminatların çok yüksek oluşu nedeniyle nakit akışı bozulmuş ve iflas ile yüzyüze kalan firmalar olmuştur. Bu nedenle inşaat all risk sigortası poliçelerinin içerisine mutlaka işçilerinizin başına gelebilecek iş kazalarından doğan tazminatları karşılayan işveren mali sorumluluk ve ferdi kaza teminatı eklenmelidir.
Bu tazminatın çalışabilmesi için, çalışanın yasal kayıtlarının tam olması gerekiyor, özel tazminat sigortası inşaat all risk’den alacağı teminat ayrıca devletin de sosyal sigortalarında kanunda bulunacak haklarını da kullanabilecek. Özel hastanelerde tedevi imkanı da sağlamaktadır bu sigorta türü.
Ayrıca sigorta şirketi dava ve avukatlık masraflarını poliçe teminatlarına kadar ödemekle yükümlüdür.
Örneğin;
Ben şantiyemi kurdum. Enerjimi getirmek için kablo getirdim. Kablomun bir kısmı izole olmuş. İşçi elektriğe kapılmış. İşçi yaralanmış. İş kanuna göre bu olay sizin iş alanınızda olduğu için sorumlusunuz. Ve tazminatları SSK ödeyip sizden talep edecektir. Yalnız bu bir iş kazası olduğu için ”İşveren Mali Mesuliyet Sigortası” poliçeniz varsa tazminatları bu poliçe öder. Yoksa işveren öder. İşçi vefat ediyorsa varislerine aylıkgelir bağlanacaktır. Bunun peşin değerini SSK sizden ister. Bunu da işveren mali mesuliyet poliçesi öder. Ayriyeten SSK’ nın bağladığı maaş bize yeterli değil maddi kaybımızı karşılamıyor diye dava açarlarsa işçinin varislerinin taleplerini de yaptırdıysanz eğer; İşveren Mali Mesuliyet poliçesi öder.
Poliçeye yaptığınız işin dışında iş makinalarınızıdadahil ettirmeniz gerekir. Ettirmezseniz makinanızın bedelini alamazsınız.
Yasaya göre iş kazaları ile ilgili davalar 10 yıl size dönebilir. Zarar görenler 10 yıl içinde dava açabilir. Ama meydana gelen iş kazasını sigorta şirketine bildirmek zorundasınız. Kazayı bildirmezseniz faizlerini sigorta şirketi SSK’ ya ödemez.
Örneğin;
Kalıp tahtasının üstünde kalan çivi yüzünden bir işçi hayatını kaybediyor. İşveren Mali Mesuliyet çok önemli gerekli ama yüksek limitlerde olmalı. All Riskin içinde mutlaka sorumluluk poliçesi olmalıdır.
-Görevle Gönderme Teminatı;
İşveren hangi amaçla olursa olsun işçisini gönderiyor ve işçi iş kazası geçiriyorsa bu işçiye SSK’ nın ödeyeceği tazminatları İşveren Mali Mesuliyet Sigortası öder.
Aşağıdaki durumlar ek teminat olarak poliçeye dahil edilebilir:
-İşveren işçisini görevle göndermesi durumunda asıl işi harici bir iş yaparken meydana gelebilecek olaylar
-Çalışanların işverence sağlanan bir taşıtta göreve gönderilmesi esnasında başına gelebilecek olaylar
-İşçinin çalıştığı işten dolayı yakalandığı hastalıkların sonucunda ortaya çıkan tazminat talepleri
-Manevi Tazminatlar
-KKTC sınırları dışında gerçekleşen olaylar için talep edilen tazminat talepleri
İnşaat All Risks teklif çalışması için olması gereken belgeler nelerdir?
Standart inşaat işlerinde, asgari riziko soru formu oldukça ayrıntı bir soru formudur. (sigorta şirketleri tarafından verilecek), inşaat sözleşmesi, (duruma göre vaziyet planı, birim maliyet cetveli, zemin etüdü belgelerinin iletilemsi de talep edilebilir) iletilmesi yeterli olacaktır. İleri mühendislik çalışmaları ile yapılacak inşaat işleri taleplerinde farklı bilgi ve belgeler istenmektedir.
Dilerim ki, alınacak işyeri güvenlik önlemleri ve de her türlü çalışan haklarını can ve mal güvenliklerinin sağlayıcı önlemelerin olduğu projelerin olması ve bu üzücü haberleri hiç alınmması.
DİLEK KURNAZ
SİGORTA UZMANI
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun