KKTC’de yatırım planlayanların merakla beklediği bir gelişmeydi, müjdesi geldi. Kıbrıs emlak sektörü evde karantina haberiyle hareketlendi.
Koronavirüs COVID-19 salgını ile başlayan belirsizlik, ağır darbe yiyen ekonomi ve herkesi karamsarlığa sürükleyen dışa kapalı ayların ardından, Kıbrıs emlak sektöründe ev karantinası heyecanı başladı.
İlk vakanın görülmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Çift PCR ve karantina ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giriş şartı, birçok kişiyi uzak tuttu. Ülkeye girişte yaşanan hengame, PCR test kuyrukları ve karantina koşulları, maalesef gelme niyeti olanları da endişeye soktu, gelmediler.
Gelen yok mu, var. Fakat onlar da pek memnun ayrılmadı. Bir örnek verelim. İskandinav ülkelerinden gelen bir grup, büyük bir yatırım niyetiyle indi adaya. Fakat bir karantina merkezinde 10 gün geçirdikten sonra, KKTC yatırımı ve KKTC’de yaşam ile ilgili her şeyi kafasından silip attı. Alışveriş bile yapmadan döndüler. O yüzden yatırımcı açısından, çok sağlıklı geçmiyor bu süreç.
Yeni Umut: Ev Karantinası
Fakat geçtiğimiz hafta Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün eşi İnci Pars ve ailesinin KKTC’ye gelişi ve özel izinle kendi evinde karantinaya girmesi, sırf karantina otelinde kalmamak için adaya gelmeyen herkesin dikkatini, hatta tepkisini çekti.
Bunun üzerine Sağlık Bakanı Ünal Üstel, ‘evde karantina’ sürecinde çalışmaların olduğunu, yakın zamanda ev karantinası sürecinin başlayacağını duyurdu. Türkiye medyasında da gündeme gelen bu açıklama, geniş yankı buldu.
Tarihi, detayı ve şartları belli olmayan bu açıklama bile, Kuzey Kıbrıs’a gelmek isteyenleri harekete geçirdi. Kimi tatil, kimi casino turizmi, kimi ise ertelediği yatırımı gerçekleştirmek için bekliyor.
Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyelerimiz ile gün içinde yaptığımız görüşmeler, evde karantina müjdesinin emlak ve inşaat sektörüne şimdiden pozitif bir etki kattığını gösteriyor. Birçok üyemiz yurtdışındaki yatırımcılarından dönüş almış. Arayanlar uçuş planlamak için detay sormuş, fakat henüz detay kimsede yok.
Bakan Üstel’in bu açıklaması, Nisan ayında başlaması beklenen açılımın da müjdesi gibi oldu sektör için. O yüzden şimdiden hazırlıklar başladı diyebiliriz.
Emlak Sektöründe Tatlı Telaş
Kendi bünyesinde kısa dönem kiralama yapan Kıbrıs inşaat firmaları, gelecek yatırımcıların ev karantinası sürecinde kendi projelerinde konaklamasını istiyor. Karantinaya göre düzen alacaklar. İlk turda gelecek yatırımcıların önceliği hemen teslim konut projeleriyle, en uygun şartlarda Kuzey Kıbrıs’a yerleşmek. Çünkü yaşadığı ülkede, şehirde geçirdiği COVID-19 günleri, pek çok kişi için değişim kararı aldırdı. Havası, denizi ve güvenli oluşuyla KKTC’de yaşama fikri de, son dönemde sıkça rastladığımız bir talep. O yüzden hemen teslim konut projeleri öncelikli olabilir.
Bir kısım ise son haftalarda global anlamda yatırım için işaret edilen Kuzey Kıbrıs’ta vakitlice ve en uygun şartlarda gayrimenkul edinmek için yeni konut projelerini inceliyor. Canlı destekten gelen fikir edinme talepleri çok hızlandı.
Emlak acenteleri de hareketli. Onlar ise ev karantinası kararı çıktıktan sonra gelecek taleplere hızlıca yanıt verebilmek için kısa dönem kiralık konut stoğunu güncellemeye başladılar. Bir yandan da gelmesi muhtemel hedef kitleye en uygun portföylerini sınıflandırıyorlar.
Yani henüz detayı belli olmasa bile, görüyoruz ki Kıbrıs emlak sektörü yıllardır alışık olduğu ve pandemi süreciyle uzak kaldığı satış temposunu gerçekten çok özlemiş, o yüzden tatlı bir telaş var.
Yanıt Bekleyen Sorular Var
Merak edilen sorular da bize gelmeye başladı. Ev karantinasında süre kaç gün olacak? Son düzenlemeyle, KKTC’ye girişte uygulanan karantina süresi 10 gün…
10 gününü karantinada geçirecek olan bir kişinin, otel odası tutması oldukça maliyetli. O yüzden ilk beklenti kısa dönem ev kiralaması yönünde.
KKTC’de kendi evi olan ve yurt dışında yaşayanlar, ev tapusuyla karantina sürecinde konaklayacağı adresi gösterebilir. Uzun dönem ev kiralayanlar da aynı şekilde.
- Peki kısa dönem kiralamalarda, konaklama adresi nasıl belgelenecek? Özel bir sözleşme mi hazırlanacak? Büyük inşaat firmaları dışında, bireysel olarak evini kiralayanlar ve maliyeye bildirmeyenler bu süreci nasıl yönetecek?
- Kişilerin karantina sürecine uyup uymadığı nasıl denetlenecek?
Bir not daha paylaşalım. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelmeyi düşünenler arasında, uçak yolculuğu yapıp, kalabalık içinde virüs riski almak istemeyenler var. Onlar da kendi aracıyla ve deniz otobüsüyle KKTC’ye geçme konusunu araştırıyor. Bu alanda çalışan firmaların, ziyaretçileri doğru yönlendirme konusunda içerikler hazırlaması yerinde bir çalışma olur.
Açılım güzel, fakat sağlık hepsinden önemli. Doğru kurulacak bir denetim mekanizması herkes için sürdürülebilir ve kazançlı olacak.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun