Genelde ilk kez veya dönem dönem tatil için Kuzey Kıbrıs’a gelenlerin aklında birçok girişimcilik fikri beliriyor.
“Burada x iş yapsam, çok para kazanırım” gibi.
Veya KKTC’de yaşayıp, bir kurumda çalışıp, artık kendi işi kurma zamanı geldiğini düşünenler oluyor son dönemde.
Hızlıca araştırdıkları konu Kuzey Kıbrıs’ta şirket kurmak oluyor.
Baktığınızda, kurulum maliyetini ödedikten sonra dünyanın her yerinde yapılabilecek basit bir prosedür gibi düşünebilirsiniz.
Fakat şirket kurmak, emin olun ki Kuzey Kıbrıs’ta daha ciddiye alınması gereken bir iş.
Şirket kurma fikrinden itibaren atacağınız her adımda, gerçek anlamda işi ve düşündüğünüz pazarı iyi bilen bir uzmandan destek almanız önemli.
KKTC şirket kurulum işlerini mali müşavirlik ofisleri yürütüyor. Kuzey Kıbrıs’ta mali müşavirlere murakıp da deniyor. Şirketlerin kuruluşunu denetleyen kurum ise KKTC Şirketler Mukayyitliği.
Sırayla başlayalım anlatmaya.
Neden Kıbrıs’ta şirket kurmak istersiniz?
Ya da neden isteniyor?
– İş sahibi olmak için
– Mevcut ülkesinden daha az, hatta mümkünse hiç vergi ödememek için
– Yeni bir ülke pazarına marka ve tecrübesini taşımak için
Genelde KKTC içinde yaşayanlar ilk seçeneği tercih ediyor, iş sahibi olmak için kuruyor şirketi.
Özellikle Türkiye’de şirket sahibi olanlarsa, Kuzey Kıbrıs vergisiz şirket modeli olarak geçen KKTC Serbest Bölge Şirketi seçeneğini değerlendiriyor.
Kuzey Kıbrıs’ta herhangi bir alanda faaliyet göstermek isteyen şahıslar, yani gerçek kişilerin, kendi isimlerini tescil ettirerek kurdukları bir şirket türü şahıs şirketi. Şirket kuruluşları arasında en hızlısı ve KKTC şirket kurma maliyeti en düşük olan tür bu. Fakat en kritik ayrıntıyı paylaşalım. Kıbrıs şahıs şirketi modelini, sadece KKTC vatandaşları kurabilir. KKTC vatandaşı değilseniz, şahıs şirketi sahibi olamazsınız.
Kıbrıs şahıs işletmeleri de denen bu türde tüm sorumluluk tek bir kişiye, yani işi kurana ait olur. Şirketler Mukayyitliği onay sürecinden sonra KKTC Maliye Bakanlığı ve KKTC Gelir ve Vergi Dairesi’nin tek muhattabı işyeri değil, işletmenin sahibi olur.
Örneğin limited şirketlerde vergi borcu şirkete yazarken, burada iş sahibine yazılıyor. Yani borçtan dolayı limited şirket kapatıp yeni şirket kuranlar varken, şahıs şirketinde böyle bir şey yapamazsınız. Her zaman karşınıza çıkar.
Şahıs şirketi kuruluşunda istenen belgeler için sadece kimlik diyebiliriz.
Kuzey Kıbrıs’ta hem KKTC vatandaşları, hem de yabancı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen şirket türü.
Ortaklı bir yapısı var limited şirketin. En az iki ortakla kurulması gerekiyor.
Eğer şirketin hissedarları KKTC vatandaşıysa sermaye gösterme zorunluluğu yok.
Eğer Türkiye veya farklı ülkelerin vatandaşıysa, şirket kuruluşunun tamamlanması için 50 Bin Euro’luk Teminat Mektubu alması gerekiyor. Daha önce bu blokaj tutarı 100 Bin Dolardı. Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra, bu parayı tekrar kullanabiliyorsunuz.
Limited şirket yapısında 1 direktör, 1 de sekreter belirlemeniz gerekiyor. Direktör demek, sorumlu müdür demek. Şirketle ilgili tüm imza yetkisi onda oluyor, hissedarlarda değil.
Eğer direktörünüz KKTC vatandaşı değilse, vergi güvencesi adı altında 10 bin dolar ve 18 aylık teminat mektubu getirmeniz gerekiyor.
KKTC’de şube şirket kuruluşunun iki çeşidi var.
Yabancı şirketler için süreci yöneten kurum Ekonomi Bakanlığı. Bakanlığın onayı belirleyeceği sermaye tutarının ülkeye getirilmesiyle kuruluşu tamamlanıyor.
Gazimağusa Serbest Bölge’de yer alan şirket türü Serbest Bölge Liman Şirketi.
Serbest Liman şirketlerini limited şirketlerden ayıran en önemli özelliği Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve KDV’ye tabi olmamaları.
Tabi tek şart şirketler faaliyetlerini yurt dışında veya ada içinde sadece serbest liman bölgesi içerisinde yürütmeli. Aksi halde bu şirket türünü kullanamazsınız.
Genelde uluslararası nakliye şirketleri ve bilişim firmaları bu şirket türünü tercih ediyor. Türkiye’nin birçok ünlü sunucu ve domain markasının iletişim bilgilerine bakarsanız, KKTC — Gazimağusa olarak geçer. İşte onlar vergi avantajını kullanmak için KKTC’de serbest bölge liman şirketi kuranlardan. Kuzey Kıbrıs vergisiz şirket olarak da nam salan bu şirket modeli, girişimciler tarafından çok sık araştırılıyor. Serbest bölge liman şirketi kuruluşu için mutlaka iyi bir mali müşavirle çalışmanız gerekir. Hele ki yurtdışında faaliyet gösterecekseniz ve sık sık KKTC’ye seyahat etmeyecekseniz, muhasebenizi emin ellere emanet etmekte fayda.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi öncelikle iyi bir iş fikriniz, iş planınız ve işinizle ilgili bir isim bulmanız gerekiyor. Ardından KKTC mali müşavirleri arasından seçeceğiniz, güvendiğiniz bir firmaya başvuru yapıp süreci başlatabilirsiniz.
KKTC şirket kuruluşu sırasında bakanlığın ve vergi dairesinin sizden isteyeceği belgeleri ve yatırmları yerine getirdikten sonra şirketinizin kuruluşu tamamlanıyor.
KKTC’de şirket kurmak kaç gün sürer derseniz, kısa süreli vaatlerle pek umutlanmayın, ortalama 1 ay sürüyor. Çünkü birçok işlem hala manuel olarak yapılıyor.
Bu süreçte çalışacağınız KKTC mali müşaviri sizi en iyi şekilde yönlendirecek. Kuruluş öncesi maliyet tablosu ve istenen belgelerin yazılı olduğu bir sunum dosyası sunuyorlar genelde.
İlk başlarken kimliğiniz / pasaportunuz gerekli. İkinci olarak iyi bir isim seçmeniz lazım. Çünkü KKTC Şirketler Mukayyitliği isim onay konusunda biraz hassas. Benzerlik bile varsa, ret verebiliyorlar. O yüzden özgün bir isim önemli. (Genelde isim – soyisimlerin şirketlere verilme sebebi bu)
Harçlara gelen zamlarla birlikte maalesef sürekli güncellenen bir rakam bu.
KKTC şirket kuruluşu maliyeti 2021 yılında ortalama 10 bin TL olarak düşünebilirsiniz. Kuruluş sonrası aylık olarak da mali müşavirlik hizmet bedeli ödemeniz olacak.
O küçük ölçekli şirketler için ortalama 750 – 1000 TL arasında. Birçok mali müşavirlik ofisi kredi kartıyla ödeme alabiliyor.
Çok merak edilen konulardan biri bu. Kurumlar vergisi çıkarıldıktan sonra dağıtılmayan kazançlar üzerinden ödeniyor bu vergi. Kuzey Kıbrıs gelir vergisi oranı yüzde 15.
Kuzey Kıbrıs’ta şirket direktörü olan yabancı uyruklu iş sahipleri için alınan bir izin türü. İş kurma izni her yıl yenileniyor. Akış olarak çalışma izni ile benzer diyebiliriz. Süreci genelde sizin adınıza çalıştığınız mali müşavirlik ofisi yürütüyor.
İş kurma izni alırken istenen belgeler:
Formu doldurun, en kısa sürede temsilcilerimiz tarafınıza dönüş sağlayacaklar.
Formu doldurun, en kısa sürede temsilcilerimiz tarafınıza dönüş sağlayacaklar.
Sorularınızı gönderin, analiz edelim.
Bildirimler