Kuzey Kıbrıs’ta yatırım karşılığı vatandaşlık beklentisi… KKTC altın pasaport uygulaması olarak düşünülen modelin detayları Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.
KKTC için yatırım karşılığı vatandaşlık – altın pasaport modeli talebi
Yıllardır soruluyordu, isteniyordu. Dönem ve ekonomik şartlar göz önüne alındığında, bu kez vatandaşlık isteyenler için tablo daha pozitif. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yatırım karşılığı vatandaşlık talebi, bir nevi Altın Pasaport kulisi dikkat çekiyor.
Coronavirüs COVID-19, tüm ülke ekonomilerine olduğu gibi KKTC ekonomisini de olumsuz etkiledi. Kapılar kapandı, işlere ara verildi, para akışı durma noktasına geldi. Bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılan nakit yardımlar, taşıma su ile değirmen döndürme çabası gibi görülse de, en zor dönemde büyük katkı sağladı adaya.
Nisan ortası gibi evde karantina sisteminin yaygınlaşmasıyla, KKTC ekonomisinde hareketliliğin yeniden başlaması öngörülüyor. Fakat bir yandan hızla artan koronavirüs hasta sayısı, bu açılımın ne kadar uzun ve sürdürülebilir olacağı konusunda endişe yaratıyor.
Kısa sürede büyük ölçekli kazanç elde etmenin, ülkeye girdi, firmalara ise katkı sağlamanın dünyada uygulanan yöntemlerinden biri de vatandaşlık konusu. Başta komşu Güney Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere, birçok ülke yatırım karşılığı vatandaşlık programını uyguladı / uyguluyor.
Turizm de önemli, eğitim de.. Fakat öğrenci ve turistin adaya getireceği rakam sınırlı. En kısa sürede, en yüksek nakit akışını sağlayacak hamlelerden biri ise gayrimenkul yatırımı. Sadece inşaat sektörünün direkt ve dolaylı olarak toplamda 170 sektöre etki ettiğini düşünürsek, tablo dikkat çekici.
Gelelim detaylara… Kıbrıs inşaat sektörünün ülke yönetimine önerisiyle gündeme gelen yatırım karşılığı vatandaşlık, yani KKTC Altın Pasaport modeli hiç olmadığı kadar ihtimal dahilinde bu dönemde. Pandeminin belirsiz gidişatı, ülke ekonomisinin mevcut durumu ve pandemi sürecinde Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak isteyen global yatırımcının talebi göz önüne koyulunca, ihtimaller daha da artıyor.
KKTC Altın Pasaport İçin Yatırım Rakamı Ne Olacak?
Komşu Güney Kıbrıs altın pasaport sürecinde 2.5 milyon Euro yatırım istiyordu. Özellikle Rus ve uzakdoğu ülkelerinden büyük talep gördü. İşin içine illegal yapılar, farklı amaçlar ve rüşvet skandalı girince program askıya alındı.
Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti de benzer bir yapı uyguluyor. Türkiye’de 250 Bin Dolar karşılığı yatırım yapana, vatandaşlık hakkı sunuyor. Genelde Arap yatırımcılar tercih ediyor bu modeli. Onlar da yatırımını gayrimenkul sektöründe değerlendiriyor. Yani 250 bin dolarlık bir daire ile, vatandaş oluyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs gibi AB pasaportu olmaması bir dezavantaj. O yüzden o rakamlara çıkması imkansız. Fakat Doğu Akdeniz’deki konumu, önemi ve beklentileri de artı değer olarak rakama yansıyabilir.
Kulislerde konuşulan ilk rakam ise 250 Bin Pound. Yani ortalama bir villa karşılığı.
Altın Pasaport İle KKTC Vatandaşlığı Ne Sağlar?
En başta sunduğu fırsatla dikkat çeker. Güney Kıbrıs gibi Avrupa’da serbest dolaşım sağlamadığı için herkesi değil, adada yaşamak veya ticaret yapmak isteyenleri hareketlendirir. İş yapmak isteyen daha hızlı ve avantajlı koşullarda şirket kuruluşu gerçekleştirir, süreci yönetir. Yaşamak isteyenler ise yatırımcıyı adadan soğutan muhaceret, oturum izni gibi formalitelerle uğraşmak zorunda kalmaz.
Yatırım karşılığı vatandaşlık alacak kişilerin, genel olarak siyasi bir beklentisi olmadığını da düşünürsek, gerekirse seçme ve seçilme hakkı konusunda bir kısıtlama bile getirilebilir. Böylece modeli eleştirmek için ‘siyasi’ noktaya çekme imkanı da olmaz.
Bu haliyle bile Kıbrıs inşaat ve emlak sektöründe heyecan yaratan düşünce eğer doğru kurgulanır ve sağlıklı uygulanabilecek bir modele kavuşursa, bambaşka bir süreç başlayabilir.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun