Söz değil, rapor istiyor artık alıcı ve kiracı. Peki evinizin sağlamlığını nasıl test ettirebilirsiniz? Ve bu hizmetin adresi ve ücreti ne kadar? Son günlerin en çok merak edilen konusunu, Kıbrıs Emlak Merkezi olarak sizin için araştırdık. Kuzey Kıbrıs’ta binanıza yapacağınız deprem performans analizinin maliyeti Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.
Yıllardır hiç olmayacak gibi yaşadık, fakat son dönemde gündemimizden düşmüyor.
Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından İskele ve Lefkoşa bölgelerinde bazı binaların çatladığı iddiaları, hatta şiddetli bir sarsıntı için Kıbrıs adasını işaret eden uzmanların uyarıları gündemde sıcaklığını koruyor.
Bir kesim endişeli, bir kesim hızlıca tedbir alma derdinde. Lefkoşa’da yaşayan Mimar Onur Olguner de bu isimlerden biri. Taşkınköy’de yaşadığı sosyal konutların depreme karşı ne durumda olduğunu merak etti, deprem performans analizi yaptırdı. Bir diğer adıyla deprem dayanıklılık raporu istedi. Çıkan sonuca göre, kolonlarında çatlağı bile olmayan evi, ilk sarsıntıda çökecek durumdaydı. Korkutucu bir tabloydu bu.
Olguner’in bu paylaşımından sonra birçok kişi yaşadığı evi kontrol ettirmek istiyor. Ev almak üzere olanlar rapor olmadan ev satışını askıya aldı, kiracılar mal sahiplerinden sağlamlık raporu istemeye başladı.
Son günlerde Kıbrıs Emlak Merkezi’ne mail, telefon ve canlı destek üzerinden bu konuda çok fazla talep geliyor. Herkesin sorduğu üç soru var.
1 – Deprem performans testi nedir?
2 – Kim yapıyor bu testi?
2 – Maliyeti nedir? Yani deprem dayanıklılık raporu kaç para?
Süreci sırayla ve tane tane özetledik sizin için. Öncelikle vatandaşın yaptırmak istediği testin net adını paylaşalım. İsmi deprem performans testi.
Deprem Performans Testi Nedir?
Binanızla ilgili mühendis tarafından yapılan gözlemde risk tespit edildiği durumda deprem performans testi yaptırmanız gerekiyor.
Bu test mühendisler tarafından yapılan bir hesaplama yöntemi.
Raporda; yapının olası bir depremde alacağı hasar miktarı ve can güvenliğini tehlikeye atacak bir risk olup olmadığı hesaplanıyor.
Binanın taşıyıcı siteminin geometrik şekli, kolonların boyları, plakaların kalınlıkları, tipleri gibi verilerden yararlanan mühendis, verileri proje ile karşılaştırıyor.
Kuzey Kıbrıs Deprem Performans Testi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu işin sorumluluğu İnşaat Mühendisleri Odası’nda. Odanın içinde faaliyet gösteren laboratuvar süreci yönetiyor. Peki başvuru nasıl başlıyor? Anlatalım… Bina sakinlerinin bu hizmete ulaşması için gereken iki adım var.
Birincisi binanın projesini bulmaları, ikincisi binayı yapan mühendis ile iletişime geçmeleri.
Eğer projeleri şehir plancılık dairesinde duruyor, fakat mühendisleri yoksa (ölmüşse, işi bırakmışsa, adadan ayrılmışsa) B planı olarak, farklı bir inşaat mühendisi seçebilirler.
Seçilecek mühendis binaya gelecek, gözlem yapacak, o da ihtiyaç görürse başvuru işlemlerini o başlatacak.
Deprem Performans Test Maliyeti
En çok merak edilenlerden biri de bu. Hizmet ne kadar?
Bu test eve gelen uzman ekip tarafından, numune alınarak yapılıyor. Yani vücuttan parça alarak yapılan biyopsi gibi düşünün. Betondan alınan numuneye de karot deniyor.
Özel karot makineleri ile binaya zarar vermeden, silindir şeklinde karot örnekleri alınıyor.
Laboratuvara giden karotlar üzerinde, basınç testi yapılıyor.
Bu test sayesinde beton kalitesi, dayanıklılık gücü gibi verilere ulaşılıyor.
Bu hizmette bir karot numunesinin ücreti 1000 TL.
Fakat sizin binanızın projesinin olup olmaması, gelecek mühendisin hizmet bedeli, alınacak karot ve eleman donatı sayısına göre toplam fiyat değişiyor. O yüzden ilgili kurum ortalama bir fiyat paylaşamıyor.
Konuyla ilgili Kıbrıs Emlak Merkezi’ne bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Laboratuvar Sorumlusu Enver Toker, test yapılacak binanın büyüklüğüne ve yapısına göre ücretin değişiklik gösterdiğini, bir karot numunesinin 1000 TL civarında olduğunu ve donatı tespit işleminin adetinin 350 TL olduğunu belirtti.
Toker, İMO laboratuvarından alınan hizmetlerin İMO kâr amacı gütmediği için sadece maliyet bedeli olduğunun da altını çizdi.
Mühendislik hizmetinde net bir rakam olmadığına dikkat çeken Toker, binanın projesi yoksa mühendisin tekrardan çizmesi gerektiğini ve bunun da ekstra bir maliyet olduğunu söyledi.
‘Mühendislik hesaplamaları önemli’
Test süreci ne kadar sürüyor?
Deprem dayanıklılık testinin uzun bir süreç olduğuna işaret eden Toker, ‘Hem saha çalışmaları hem de mühendislik hesaplamaları var. Mühendisin yapacağı hesaplarda, mühendisin binayla ilgili ne kadar bilgisi olduğuna bağlı’ dedi.
Mevcutta projesi olan bina için hesaplamaların kısa süreceğine dikkat çeken Toker, projesi olmayan binaların mühendis tarafından tekrardan proje çizilmesi gerektiğini ve bunun da ekstra maliyet olduğuna dikkat çekti.
Başvuru yoğunluğu var şu sıralar kurumda. O yüzden her başvuru, sıraya konuluyor. Sırası gelip numunesi alınan binaların sonucu bir hafta – 7 gün içinde sonuçlanıyor.
‘Ev Çürük Çıkarsa, Boşaltın’
Deprem performans testi olumsuz çıkarsa ne oluyor? Yani binada risk varsa, ne yapılıyor?
Kuzey Kıbrıs’ta yaptırdığınız deprem performans testi sonucu eğer binanızın yıkılması tehlikesi varsa, ilgili belediye size binayı boşaltmanız için ihbar gönderiyor.
İşte bu yüzden de birçok kişi evinin sağlam olup olmadığına baktırmaktan endişe ediyor. Çünkü evin riskli çıkması durumunda, ne yapacaklarını bilmiyorlar.
Bu sebeple yerel yönetimlerin ve devletin, çok geç olmadan güçlendirme desteği veya kentsel dönüşüm gibi hızlı çözümler üretmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için hayati önem taşıyor.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
Etiketler: deprem performans testi, deprem dayanıklılık raporu, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun