Deprem riski korkutuyor, herkes çözüm arıyor. Peki mal sahipleri binası olumsuz etkilenmesin diye deprem dayanıklılık testine karşı çıkıyorsa, kiracı ne yapabilir? Kıbrıs Emlak Merkezi detayları tek tek yazdı.
Kahramanmaraş depremiyle İskele ve Lefkoşa’da çatlayan binalar, Kıbrıs adası için ardı ardına gelen deprem uyarıları ve deprem dayanıklılık testi yapılan sosyal konutların çürük çıkması, herkesi tedirgin ediyor.
Oturduğu binanın sağlamlığını görmek, bilimsel raporlarla emin olmak isteyenlerin sayısı artıyor. Bu sebeple İnşaat Mühendisleri Odası’na yapılan başvurularda çok ciddi bir artış var.
Kıbrıs Emlak Merkezi olarak daha önce süreci paylaştık okurlarımızla.
Bina sakinleri önce projeyi, sonra da binanın mühendisini bulmalı. Mühendis ihtiyaç var derse, deprem dayanıklılık testi için başvuru süreci başlatılmalı…
Kıbrıs Emlak Merkezi’ne gelen şikayet ve paylaşımlara göre bu test sürecine karşı çıkanlar var.
Kim bunlar derseniz, bazı mal sahipleri.
Paylaşımlara göre o binada oturmayan, fakat dairelerini kiraya veren mal sahipleri, bina dayanıklılık testi yaptırmak istemiyor.
Çünkü binanın çürük çıkmasından endişe ediyor. Dayanıksız çıkarsa kira gelirinden olacağını, belki de evleri için yıkım raporu verileceğini biliyor.
Yani kendini ve cebini düşünüyor. Tehlikeyi görmezden geliyor.
Fakat o binada, onlarca hayat var.
Özellikle de öğrenciler büyük risk grubunda.
Çünkü küçük bütçelerle ve genelde de yurt dışından gelerek Kuzey Kıbrıs’ta eğitim gören öğrenciler, uygun fiyatlı daireleri seçiyor. Çoğu zaman da bu daireler en eskiler ve bakımsızlar oluyor.
Uzmanlara göre mal sahiplerinin bu bencil düşüncesi, ailelerin yüreğine ateş düşüren İsias felaketine üzülürken, çok daha fazlasını Kuzey Kıbrıs’ta tekrarlatabilir.
Peki mal sahibi evinin eski ve dayanıksız olduğunu bile bile bu teste karşı çıksa bile, Kıbrıs’ta kiracılar oturduğu daire için deprem performans testi yaptırabilir mi? En çok sorulan soru bu…
Cevap, hayır!
Çünkü bu sürecin başlatılması için öncelikle binanın projesine ulaşmak gerekir.
Buna da kiracının ulaşması mümkün değil.
Diyelim ki bir yolunu buldunuz da, sadece betonun durumuna baktıracaksınız.
İzinsiz bir şekilde binadan karot, yani beton numunesi almanız sizi suçlu duruma düşürebilir.
Hukukçulara göre böyle bir durumda, mal sahibi sizi binaya ağır hasar vermek suçlamasıyla polise şikayet edebilir. Sürecin sonunda apartman sakinlerinin hayatını tehlikeye atmaktan, tutuklanmanız bile mümkün.
Peki ne yapmak gerekir?
İlk akla gelen, eğer evinizle ilgili şüpheniz varsa ve çözüme ulaşamıyorsanız, ev değiştirmek.
İkinci yöntem ise kriz yaşamayı göze alarak, kiracı olarak mal sahibinize avukat üzerinden deprem dayanıklılık testi yaptırılması için ihbar göndermek.
Bu ihbarın amacı hem binanın riskine vurgu yapmak, hem de sözlü uyarınızı ve talebinizi yazılı olarak hukuk çerçevesinde kayıt altına almak.
Süreç çetrefilli, çok kolay değil.
Ama unutmayın ki deprem değil, bilinçsizlik ve ihmal öldürüyor.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun