Kuzey Kıbrıs’ta pandemi krizi hafif seyretti ve alınan önlemlerle dünya ülkelerine nazaran süreci hızlı kontrol altına almayı başardı. Güvenilir bir ada olduğunu tekrar ispatladı. Ancak bu güvenilir ada imajının talebe dönmesi için neler gerekiyor. Forman International Koordinatörü Menteş Zorba bu sorunun yanıtını ve diğer merak ettiğimiz birçok konuyu anlatıyor.
Kuzey Kıbrıs pandemi sonrası normalleşme sürecine başladı. Ekonomi yavaş yavaş toparlanır derken bir de TL’nin değer kaybı ile karşılaştı piyasalar.
Hem pandemi hem de değer kaybı ile Kuzey Kıbrıs inşaat dünyasında nasıl bir ilerleme olacak? Yeni kampanyalar ve alıcılar için yeni fırsatlar oluşacak mı? Detaylar röportajımızda.
İşte Forman International ve Forman Development Koordinatörü Menteş Zorba’nın röportajı.
Haftalar sonra iş dünyası yeni dönemde çalışmaya başladı, siz şirketiniz adına nasıl bir başlangıç yaptınız?
Şirketimiz olarak her şeyden önce sağlık dedik ve öncelikle merkez ofisimizin ve şantiyelerimizin pandemi dönemine uygun olarak düzenlenmesine ve sağlıklı şartların oluşturulmasına odaklandık. Tüm faaliyet alanlarımızda dezenfektan önlemleri, iş alanına giriş-çıkışların kontrollü şekilde düzenlenmesi, çalışanlarımızın güvenli mesafe ile çalışabilmesi için gerekli düzenlemeler, koruyucu donanımların ve gerekli eğitimlerin verilmesi gibi faaliyetlerle ilk haftamız devam etti. Bu önlemleri aldıktan sonra faaliyetlerimize güvenli şekilde kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Bu arada tüm müşterilerimiz, çözüm ortaklarımız ve tedarikçilerimiz görüşüp durum değerlendirmelerimizi de yapıyoruz.
Pandemi öncesi zamana göre iş hayatında değişenleri nasıl sıralarsınız?
Pandemi öncesi zamana göre değişiklikleri bir kaç başlık altında özetleyebiliriz.
Öncelikle sağlıklı ve bilinçli çalışma bir numaralı önceliğimiz oldu. Özellikle inşaat sektöründe devamlı ekip çalışması söz konusu olduğu için her iş yapılırken salgına karşın önlemlerin alındığından emin olmamız gerektiğinin hepimiz farkındayız.
Diğer taraftan karantina döneminin kısıtlamaları teknoloji açısından online işlemlerin hem devlet hem özel sektör açısından daha hızlı uygulanmasında çok etkili oldu. Artık daha fazla işleme online ulaşabiliyor ve özellikle idari ve mali konularla birçok işlemi bu şekilde hallediyoruz. Bunun haricinde müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle beraber toplantı gibi konuları da daha çok online veya telefon aracılığıyla yapmamıza dikkat ediyoruz.
Ve son olarak değişen ekonomik koşullar çerçevesinde tasarruflu ve verimli çalışma daha da çok önem kazanmıştır.
Kısa ve uzun vadeli hedeflerinizde değişiklikler oldu mu?
Genel olarak Kuzey Kıbrıs’a kaliteli, çağdaş ve fark yaratıcı binalar kazandırmak hedefimiz aynen devam etmektedir. Kısa vadeli hedeflerimiz öncelikle mevcut taahhüt ve yapsat projelerimizi tamamlamak ve bu çalkantılı ekonomik dönemi sağlam şekilde atlatmak.
Uzun vadeli hedeflerimizde halkımızın pandemi dönemi ile beraber değişen ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını iyi okuyarak yeni projeler üretmeye devam etmek var.
Ülke olarak sadece pandemiyle gelen sıkıntılarla beraber bir de Türk Lirası’nın hareketleri yaşanan ekonomik dalgalanmalarla mücadele ediyoruz.
Uzun vadeli hedefleri yaparken mevcut durumun nasıl gelişeceğini, alım gücünün nasıl etkileneceği ve alışkanlıkların nasıl değişeceğini dikkatli gözlemlemekte yarar var.
Yol haritanızda, öncelik sırasında neler var?
Yol haritamızda öncelikli olarak hali hazırda inşaatına devam ettiğimiz özel taahhüt projelerimizin kaldığımız yerden devamı, en erken şekilde başarıyla tamamlanması ve satışa sunduğumuz Lefkoşa’da devam eden Residence Seven projemiz ve Mağusa’da devam ettiğimiz apartman projemizin tamamlanması var.
Yeni dönemde müşterilerimizin öncelik vereceği ihtiyaçlar ve ekonomik koşullara göre de yeni projelerle ilgili fikir ve tasarım çalışmalarımız devam ediyor.
Yatırımcılarınız bu süreci nasıl değerlendiriyor?
Yatırımcılar açısından sürecin halen belirsizliklerle dolu olduğunu görüyoruz. Yurtdışındaki yatırımcılar ve buraya dönüş yapmak isteyenler açısından Kuzey Kıbrıs pandemi sürecinin hafif seyretmesiyle güvenli bir ülke olarak iyi bir intiba bırakmıştır, ancak bu intibanın talebe dönüşmesi için öncelikle global ölçekte seyahat kısıtlamalarının kaldırılması gerekmektedir. Kiraya yönelik gayrimenkul alımlarında turizm ve eğitim sektörünün yavaşlaması ile mutlaka düşüşler olacağını gözlemliyoruz. Bunun haricinde finansman kaynağı hazır olan yatırımcılar için son zamanlarda görülen en avantajlı fiyatlarla gayrimenkul sahibi olabileceklerini öngörüyoruz.
Yerel pazar için özel fırsatlarınız olacak mı?
Biraz önce bahsettiğim gibi pandeminin yanında ve buna bağlı olarak fırtınalı ekonomik koşullardan geçmekteyiz. Bu dönemde mutlaka yerel pazardaki alıcılarımızı emlak sahibi yapmak için satıştaki projelerimizde özel fırsatlarımız olacak, şu anda bunların çalışmasını yapıyoruz ve yakında bunları da açıklayacağız.
Yurt dışı uçuşların kapalı olduğu dönemde, yurt dışı yatırımcılar için nasıl bir hareket planınız olacak?
Yurt dışı yatırımcılar için teknolojinin daha da yoğun kullanılacağı bir döneme giriyoruz. Online sitelerin geliştirilmesi, projelerin sanal turlarının yapılması gibi özelliklerle yurtdışı yatırımcının buradaki projelere ve bilgiye erişiminin kolaylaştırılması, bu dönemde de pazarlama faaliyetlerinin devam etmesini sağlayacaktır. Bununla beraber yurtdışı yatırımcıların hareketini dünya çapında normalleşmenin devam etmesi ile nasıl şekilleneceğini önümüzdeki dönemde yakından takip edeceğiz.
Röportaj için teşekkür eder, tüm halkımıza sağlık günler dilerim.
Etiketler: menteş zorba, forman developmentEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun